Copy
View this email in your browser
Milí čtenáři,

vítejte u prvního letošního vydání magazínu FSC ČR Dobré dřevo, který se pravidelně věnuje lesním a dřevozpracovatelským tématům a informačnímu servisu pro držitele certifikátu FSC. Doufáme, že vám náš výběr nejnovějších článků ze světa FSC zpříjemní prodlužující se jarní dny.

První článek aktuálního vydání Dobrého dřeva se věnuje válce na Ukrajině a reakci organizace FSC na Ruskou invazi. Vzhledem k propojení lesnického sektoru s vládami v Rusku a Bělorusku se FSC rozhodlo jednat a zamezit tomu, aby jakýkoliv FSC materiál nebo FSC kontrolované dřevo z těchto zemí mohlo být obchodováno a zisk mohl být použit např. k financování vojenské agrese na Ukrajině. Podrobnější informace o přijatých opatřeních naleznete v článku.

Pro držitele CoC certifikátů jsme v novém vydání našeho magazínu připravili několik důležitých článků. První z nich se týká revidované verze Standardu pro používání ochranných známek FSC, o jejímž vydání jsme informovali už v minulém roce. Od prvního ledna letošního roku vstoupila tato nová verze standardu v platnost. Jeho požadavky se mění především pro držitele certifikátu, kteří vyrábějí nebo obchodují s FSC MIX produkty. V našem článku vysvětlujeme hlavní změny a najdete v něm také přehledný srovnávací dokument.

FSC ČR v roce 2021 Myslelo na lesy! V loňském roce jsme se spojili s úspěšnými českými lesníky, vědci, dřevozpracovateli ale také například s Tomášem Klusem, Václavem Neužilem nebo Martinem Rakem. Spolu s nimi jsme připravili nový čtyřdílný seriál o hospodaření v českých lesích a šetrné spotřebě výrobků ze dřeva. A to není zdaleka vše. Zajímá vás, co dalšího jsme v rámci kampaně „Mysli na lesy“ minulý rok připravili? Vše najdete v níže uvedeném článku.

Příjemné chvíle u Dobrého dřeva vám přeje,

Tým FSC ČR
Datum vydání: 7.4.2022

FSC certifikované dřevo z Ruska a Běloruska nelze obchodovat, dokud neskončí invaze na Ukrajinu

Ruské a běloruské dřevo a výrobky z něj nemohou být nadále používány na výrobu FSC certifikovaných produktů nebo prodávány jako FSC certifikované nikde na světě, a to přinejmenším do té doby, dokud nebude ukončen ozbrojený konflikt na Ukrajině.
Přečíst celý článek

Přijďte se podívat na nejlepší fotografie z posledního ročníku fotosoutěže   „Mysli na lesy“!

Vítězné fotografie z osmého ročníku fotosoutěže jsou až do konce dubna k vidění v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
Přečíst celý článek

Nový standard pro ochranné známky FSC vešel v platnost

Prvního února letošního roku vešel v platnost nový Standard pro využívání ochranných známek FSC. Přechodné období, po jehož konci se musí všichni držitelé certifikátu začít řídit novým standardem, je stanovené na 2,5 roku.
Přečíst celý článek

FSC ČR v roce 2021 Myslelo na lesy!

Jak pomoci českým lesům, aby byly zdravé a odolné i v čase klimatických změn? A jak může lesům pomoci každý jeden z nás? Koukněte se, co vše jsme pro vás v kampani „Mysli na lesy“ minulý rok připravili!
Přečíst celý článek

Jaké jsou výhody licence na používání loga FSC pro propagační účely?

Více než tisíc značek a firem po celém světě dnes vlastní licenci pro používání ochranných známek FSC. Chtějí svým zákazníkům ukázat, že jim není zdraví lesů lhostejné. Koukněte se na nové video, které shrnuje výhody propagační licence FSC.
Přečíst celý článek

Páchník hnědý, ohrožený velvyslanec zdravého lesa

Posvátný dub jménem Daubų roste už stovky let uprostřed hustého litevského lesa v národním parku Neris. „Tento dub je více než 300 let starý, měří přes 28 metrů a je chráněný jako národní přírodní dědictví,“ prozrazuje Alvydas Gintaras.
Přečíst celý článek

Co znamená logo FSC na výrobku? Koukněte se na nové video!

Logo FSC je možné nalézt na milionech produktů z celého světa – nejčastěji na dřevěných výrobcích, obalech a papíru. Existují například ale i FSC certifikované boty, oblečení nebo pneumatiky. Co přesně FSC štítky znamenají?
Přečíst celý článek

FSC pomáhá se sbíráním vzorků tropických stromů, díky kterým lze identifikovat nelegálně vytěžené dřevo z afrických pralesů

FSC sponzoruje nový Timtrace projekt, který se zaměřuje na sběr stovek vzorků stromů Azobé a Tali v oblasti střední Afriky. Díky jejich analýze bude možné identifikovat ilegálně dovezené dřevo z pouhé třísky.
Přečíst celý článek

Soutěž Czech Nature Photo zveřejnila letošní nejlepší snímky

Jedna z nejprestižnějších českých fotografických soutěží Czech Nature Photo představila výběr nominovaných fotografií, které se budou ucházet o vítězství v letošním ročníku.
Přečíst celý článek

FSC v číslech | Duben 2022

Jako vždy přínášíme na závěr Dobrého dřeva nejnovější čísla týkající se certifikované plochy a množství certifikátů zpracovatelského řetězce v České republice a ve světě.
Přečíst celý článek


Vychází s podporou Ministerstva životního prostředí. Informace nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

www.mzp.cz

Podporující členové FSC Česká republika:

 
FSC ČR (Fairwood z.s.)
Kounicova 42, Brno 602 00, Česká republika
https://www.czechfsc.cz/
https://myslinalesy.cz
Email: info@czechfsc.cz
Tel: + 420 545 211 383
© 2022 FSC ČR | FSC® F000207
 
Facebook
Instagram
YouTube
Web
Email
Chcete změnit nastavení toho, jaké emaily vám zasíláme?
Upravte si své předvolby nebo si odhlašte odběr od FSC ČR, popř. nás kontaktujte emailem.






This email was sent to jakub.fabik@czechfsc.cz
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
FSC ČR · Kounicova 42 · Brno 602 00 · Czech Republic

Email Marketing Powered by Mailchimp