Do osmého ročníku fotosoutěže přišlo bezmála 5 000 fotografií. Patronem soutěže byl světově známý český fotograf Martin Rak. Ten byl zároveň jedním z porotců, kteří vybrali celkem devět vítězných fotografií. Vítězné fotografie jsou uveřejněné také na www.myslinalesy.cz.
 
Fotografickou soutěž pořádala česká kancelář mezinárodní organizace FSC již poosmé a patří mezi největší národní fotosoutěže s environmentální tématikou. Soutěžící mohli přihlásit své fotografie do jedné ze tří kategorií – „Mysli na lesy”, „Člověk a příroda” a „Flora a fauna”. Výsledky jednotlivých kategorií jsou následující:
 

Mysli na lesy
1. místo: Bohumil Vopat – Pod bobří hrází
2. místo: Viktor Lokapaur – Zrcadlo zrcadlo
3. místo: Ivana Novotná – Podzimní ráno


Člověk a příroda
1. místo: Tomáš Vohryzka – V háji
2. místo: Denisa Hrdličková – Dobyvatelé
3. místo: Jana Berková – [bez názvu]


Flora a fauna
1. místo: Michal Kimmel – Pan domácí
2. místo: Filip Petrák – Rozednění
3. místo: Marek Mejstřík – V šumavském pralese

 

Hlavním partnerem fotosoutěže se stala společnost Canon, dalšími partnery pak společnosti Stedis (zastupující značku Manfrotto) a Focus Nordic (zastupující značku Lexar a Nanlite). Mediálním partnerem letošního ročníku byl časopis FotoVideo. Patronem a členem poroty fotosoutěže byl Martin Rak, který má na svém kontě mnoho prestižních ocenění (EISA Maestro, International Photo Awards IPA, Prix de la Photographie Paris Px3) v oblasti krajinářské fotografie.


„Velmi mě těší, že do letošní fotosoutěže bylo posláno nejvíce fotografií za celou její historii a podařilo se zapojit takové množství talentovaných fotografů a fotografek, kterým není stav našich lesů lhostejný! Bohužel klimatická změna v České republice pokračuje a o to je důležitější, abychom společně pomohli tomu, že naše lesy budou silnější a lépe těmto změnám odolají. To může udělat každý z nás například výběrem dřevěných výrobků ze šetrného lesního hospodaření,“ dodává ředitel FSC ČR Tomáš Duda.

 

Mysli na lesy - 1. Bohumil Vopat - Pod bobří hrází

 

Mysli na lesy - 2. Viktor Lokapaur - Zrcadlo zrcadlo

 

Mysli na lesy - 3. Ivana Novotná - Podzimní ráno

 

Člověk a příroda - 1. Tomáš Vohryzka - V háji

 

Člověk a příroda - 2. Denisa Hrdličková - Dobyvatelé

 

Člověk a příroda - 3. Jana Berková - [bez názvu]

 

Flora a fauna - 1. Michal Kimmel - Pan Domácí

 

Flora a fauna - 2. Filip Petrák - Rozednění

 

Flora a fauna - 3. Marek Mejstřík - V šumavském pralese


Jak a proč pomoci lesům

Jedním ze způsobů, jak se může každý zapojit do podpory přírodě blízkého lesního hospodaření, je výběr výrobků ze dřeva, které mají šetrný původ. Šetrné lesní hospodaření lze podpořit také výběrem vánočního stromečku z FSC certifikovaného lesa. Letos je možné koupit si stromeček z FSC lesa hned na několika místech v Brně a Praze. Tyto stromky pocházejí z prořezávek v FSC certifikovaných lesních majetcích, které přispívají ke stabilitě, vyváženému růstu lesa a jeho větší odolnosti vůči dlouhodobým teplotním výkyvům a negativním dopadům klimatických změn.

Myslete na lesy

Fotosoutěž „Mysli na lesy“ je v letošním roce součástí kampaně na podporu přírodě blízkého lesnictví, kterou jako průvodce ve videospotech uvádí zpěvák a herec Tomáš Klus. V seriálu „Mysli na lesy“ mluví s českými lesníky a vědci o tom, proč je nutné, abychom změnili náš přístup k pěstování lesů, pokud chceme, aby byly i v budoucnu zdravé a odolné vůči vlivům klimatických změn. Všechna videa jsou dostupná na oficiální webové stránce nebo na sociálních sítích Youtube a Facebook
 

Tisková zpráva

TZ - fotosoutěž Mysli na lesy_vyhlaseni_final.pdf
PDF, Size: 548.49KB
a logo of Czech Ministry of environment

Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí.

Informace nemusí vyjadřovat stanovisko MŽP.

Podporující členové FSC ČR

logo of hornbach